Nemoj biti zanatlija/dunđer/alhemičar ako se baviš sa IT-jem
Nemoj biti zanatlija/dunđer/alhemičar ako se baviš sa IT-jem
The Nanjing Belt je pojas od aluminijuma pronađen u grobnici kineskog alhemičara koji je u 3. veku izolovao aluminijum. Tajnu nije nikome preneo odneo ju je sa sobom u grob, ali bukvalno. Tehnologija rafinisanja aluminijuma je u Evropi otkrivena tek u 19. veku, 16 vekova kasnije.
Kakve veze kineski alhemičar ima sa razvojem informacionih sistema?
Itekako ima. Nedavno sam zamoljen od prijatelja prijatelja da pomognem jednom specijalizovanom trgovinskom lancu. Bio je februar mesec završnih račina,a njihov programer je naprasno umro i ispostavilo se da nikome nije ostavio šifre, niko ne zna ništa o programu od njegove porodice, nije objasnio kako čuva fajlove. Podatke nije skadištio u normalnim bazama podataka, već u fajlovima koje je nakon snimanja unakažavao da ne mogu da se pročitaju dok bi njegov program isto tako pre čitanja vratio fajl u normalnu formi i potom ga opet osakatio. Ovo je uradio da “niko ne bi ukrao njegov program”, jer je to sigurno najgenijalniji i nikada ponovljem dragoceni program na svetu celom.

Šta onda uraditi? Hvatati se za svaku slamku koju imaš. Ispostavilo se da program pre štampe čuva *.txt fajl na disku. Seo sam i napisao C# .NET aplikaciju koja čita ove fajlove i snima ih u bazu. Zatim sam uz pomoć zaposlenih “štampao” sve kalkulacije i sve izlazne dokumente i promete po artiklima. Program je od stanja na današnji dan oduzeo sve ulaze i dodao sve izlaze kako bi smo stigli do stanja na 31.12. prethodne godine.

Vlasnici su naravno bili zadovoljni što smo uspeli da spasemo podatke.

Kombinova ekspertiza u IT-ju i ekonomiji koju posedujem, kao i činjenica da sam napravio sopstveni POS softver je mnogo uticala na to da ovo uradimo uspešno, ali da se razumemo sreća je bila presudna. Vrlo lako je moglo biti drugačije.

Klijenti i kolege moraju da budu svesni da se stvari ovako ne rade. Klijenti treba da insistiraju na dokumentaciji i budu svesni da dobra dokumentacija i košta. Kolege često zbog cenovne trke ne mogu da posvete ljude da pišu dokumentaciju, jer im je to trošak koji im niko ne plati. Potrebno je poraditi na kulturi i svesti neophodnosti kvalitetne dokumentacije, možda čak i uspostaviti neki minimalni standard.